Anksiyete ve yakın kuzeni panik, korkudan doğuyor. Aslında korku, sahip olduğumuz en eski hayatta kalma mekanizması. Korku, gelecekte tehlikeli durumlardan kaçınmayı öğrenmemize yardımcı oluyor.
Örneğin, yoğun bir caddeye adım atarsak, başımızı çevirir ve bize doğru gelen bir araba görürsek, içgüdüsel olarak kendimizi kaldırıma doğru atarız. Evrim bunu bizim için gerçekten basitleştirdi. Öyle basit ki, öğrenmek için böyle durumlarda sadece üç öğeye ihtiyacımız var: çevresel bir ipucu, bir davranış ve bir sonuç. Bu durumda, yoğun bir caddeye çıkmak bizi caddeyi geçmeden önce her iki yöne bakmamıza işaret eder. Öldürülmemenin sonucu, ileride eylemi tekrarlamayı hatırlamamıza yardımcı olur.
Beynin 1 numaralı CEO’su olarak tanımlanan prefrontal korteks, beynin ön bölümünde bulunur ve geleceği düşünmemize, planlamamıza ve karar vermemize yardımcı olur. Geçmiş deneyimlere dayanarak gelecekte ne olacağını tahmin eder. Bilgi eksikse, prefrontal korteksimiz neler olabileceğine dair farklı senaryolar ortaya koyar ve büyük olasılıkla hangisinin olacağını tahmin eder. Bunu, en benzer olan önceki olaylara dayalı simülasyonlar çalıştırarak yapar.
“Genellikle yakın bir olay veya belirsiz bir sonucu olan endişe, sinirlilik veya rahatsızlık hissi” olarak tanımlanan kaygı, prefrontal kortekslerimiz geleceği doğru bir şekilde tahmin etmek için yeterli bilgiye sahip olmadığında ortaya çıkar. Bunu şu anda nerdeyse hepimiz koronavirüs ile görüyoruz.
Bilim adamları koronavirüsün özelliklerini incelemek için yarışıyorlar, böylece ne kadar bulaşıcı ve ölümcül olduğunu tam olarak öğrenebilir ve buna göre hareket edebiliriz. Ama halen belirsizlik doludur.
Doğru bilgi olmadan, beyinlerimizin korku ve dehşet hikayelerini döndürmesi kolaydır.
Belirsizlik tarafından körüklenmenin yanı sıra, kaygı da bulaşıcıdır. Psikolojide, duyguların bir kişiden diğerine yayılması uygun bir şekilde sosyal bulaşma olarak adlandırılır. Kendi kaygımız, yalnızca endişeli olan biriyle konuşarak tedavi edilebilir veya tetiklenebilir. Korku dolu sözleri, doğrudan beynimize inen hapşırma inişi gibi, prefrontal korteksimizi duygusal olarak enfekte ediyor ve aile üyelerimizin hastalanıp etkilenmeyeceğinden işimizin nasıl etkileneceğine kadar her şeyi endişelendirdiği için kontrolden çıkarıyor.
Kaygımızı kontrol edemediğimiz zaman, duygusal ateş paniğe dönüşür. Panik “ani kontrol edilemeyen korku veya endişe, genellikle çılgınca düşünülmeyen davranışlara neden olur” olarak tanımlanır. Belirsizlik ve gelecek korkusuyla boğulmuş olan beynimizin rasyonel kısımları çevrimdışı olur. Mantıksal olarak, altı aylık bir tuvalet kağıdına ihtiyacımız olmadığını biliyoruz, ancak birinin arabasının tıka basa dolu olduğunu gördüğümüzde endişeleri bizi enfekte ediyor ve hayatta kalma moduna geçiyoruz.
SAS Dinleti Programları, seslerin iki yarı küre arasındaki hareketi ile iki beyin yarı kürenizi bağlayan büyük merkezi istasyon görevi gören sinir kablosu, korpus kallozum - yoluyla uyarılır.
Beynin yakın zamanda keşfedilen "nöroplastik" doğası nedeniyle, bu uyarım ile birlikte prefrontal-korteks gibi diğer iç beyin devrelerine ek olarak bu köprü benzeri yapının güçlendirilmesi hedeflenir.
Bunun sizin için anlamı nedir? Zihniniz daha uyanmış, odaklanmış, derin, daha güçlü ve huzurlu olacak. Beyninizin her iki yarı küresini entegre ederek ve senkronize çalışmalarına izin vererek, çok daha az öfke, endişe, kaygı yaşayacak, daha iyi bilişsel performansa, daha iyi belleği ve genel zihinsel sağlıkta bir artış yaşayacaksınız. SAS Dinleti programlarından faydalanmak için bize
Yazan: Ergun Karabulut
Kaynak: By Judson A. Brewer, M.D.